onsdag 20 februari 2008

Min första studioinspelning

Hans Martin och hans kusin Maj-Britt Martin gjorde i forna dagar en inspelning kallad " Från Söderfjärden till Alaska" i Björn Shaumans musikstudio i Jungsund. Deras keyboardstudiomusiker Stig Snickars och Kjell Lolax var förhindrade att arbeta i den takt som behövdes för att projektet skulle framskrida. På något sätt hade de blivit tipsade om att ringa mig.- Jag heter Maj-Britt och gör en skiva med kusin Hasse...Kan du komma till studion och spela in litet synt åt oss? Jag var ju intreserad av musik och hade experimenterat till det yttersta på min mini moog som jag fick att låta rätt fet fast det bara gick att få ljud ur en tangent i taget och så hade jag jobbat en hel sommar i farsans kylfirma för att få i hop till en Le Logan stråkmaskin. Jag kände mig rätt så kunnig...men liksom en riktig inspelning i studio.
Jag svarade ja, men sa att då får ni skjutsa mig. Jag var ju bara en tonåring utan transportmedel. Sagt och gjort jag blev upphämtad till studion och Björn " Nalle" spelade upp en låt jag skulle komppa till. Det var en låt som Hasse hade skrivit. Som tur var lär jag mig låtar på några sekunder och kom med ett fill förslag som nästan knäckte producenten. Han sa att det var det bästa syntljud och fill ide' han någonsin hört. Nu låter kanske dethär som skryt, men fråga Nalle Shauman om mitt lilla syntfill och han får fortfarnde något lyriskt i blicken. Memories från Cats skulle ha stråkar. Jag körde direkt ur minnet och arrangerade faktiskt samtidigt som inbandningen skedde. Vi har en sång som heter " Han är min sång och min glädje" som Kjell Lolax skall lägga piano på.....men kan du göra ett försök? Jag hade aldrig i mitt liv spelat piano men sa ju...javisst... Jag hade ju flyt nu ! Min mor hade spelat den låten på dragspel hemma när jag var liten, så jag hade mina aningar om hur låten går. ... Bandet går! Även nu efter några genomlyssningar, klämde jag in äkta akustiskt piano på första tagning till " There goes my only temptation" som den heter i original. Nalle var nöjd, men jag ville ta 2 tagningar till att klippa från...Vet inte om han klippte något alls senare. Det blev några låtar till och hela natten gick åt...på några minuter tyckte jag.
Maj- Britt ringde ytterligare några år senare när de hade kört fast i Charles Hemdahls Studio i Sundom. Då ryckte jag ut igen och efter det så vill Maippi att jag gör hennes inspelningar. Det blev dessutom så att jag stannade kvar i flera år i Sundom och producerade närmare 60 inspelningar med artister och band från både Finland och Sverige. Man brukar säga att man halkar in i olika samanhang på ett bananskal. Jag har halkat in i musikstudiobranshen på Maj-Britt !
Hasse har jag också hjälpt musikaliskt genom åren och på senare tid har jag varit hans webbdesigner.

Tuppenwear

Jag har ett inlägg från tidigare om hur Vasabladet har ställt fotograferat folk i dålig dager genom att inte kolla hur bakgrunden ser ut. Kanarieöarna tycks inte vara bättre. I senaste nummer av Island Connection har man haft en gallup om folks kännedom om öarnas lokalpolitiker. Stackars Ralf här har fått en uggla i mossen.. Jag menar...Det finns ju paint och fotoshop !!!

Baakhovo ; She - Charles Azvavour

lördag 16 februari 2008

Fisguiden

Hade inget viktigt att blogga om när den här viktiga informationen plötsligt dök upp:

  1. Prutten
    Den vanliga, korta, ofarliga och lätt komiska varianten. Roar små barn. Blir pinsam i kyrkor och andra tysta lokaler. Döljs med lätt hostning.
  2. Smygaren
    Ofarlig. Tyst och luktfri. Inleds med magknip och kan därför planeras och dras iväg omärkligt genom att man vrider lite på kroppen. En harkling döljer lätt eventuella ljudeffekter. Uppträder när man sitter ensam och ser på fotbollsextra eller bingolotto, har femton par rena kalsonger bredvid sig samt 3 meter till muggen, jämför med "stänkfjärten".
  3. Lönnmördaren
    Lömsk, tyst och dödlig. Varnar med magknip och förväxlas därför lätt med "smygaren" men överraskar sedan med sin dödliga lukt när det är för sent. Avslöjar dess bättre inte den skyldige. Dyker upp när man har gäster eller själv är gäst.
  4. Äggmöken
    Liknar "lönnmördaren" och "smygaren", är oväntat illaluktande och dessutom ljudlig så att ingen misstar sig på den skyldige. När man tror att man lugnt kan dra iväg sin fjärde "smygare" för kvällen så förvandlar den sig blixtsnabbt till en "äggmök". Kan ej döljas med hjälp av en hostning.
  5. Stänkfjärten
    Överraskande och ytterst otrevlig. Kräver omedelbart toalettbesök och kalsongbyte men inträffar givetvis när toaletter är svåråtkomliga och när närmaste rena kalsong finns 10 mil bort. Pendeltåg, biosalonger, småbåtar m.fl är vanliga ställen där "stänkfjärten" helst förekommer. Har en otrevlig bieffekt att lukta länge.
  6. Alkolåset
    Har sitt ursprung i mäktiga jäsningsprocesser. Långvarig och ljudlig. Känns av i god tid och varnar även med konstiga ljud. Kan därför lämpligen avsläppas utomhus eller på muggen om man föredrar spännande eko-effekter.
  7. Ärtsoppan
    Tar aldrig slut. Påminner mest om tungt artilleri. Kommer sig av olämplig föda. Kan därför undvikas genom god planering. Medför annars inställda middagar och biobesök mm. Uppträder oväntat då vännerna bjudit på "något exotiskt från Turkiet" till middag.
  8. Knallskottet
    Rolig effekt vid nyårsfirande. Annars inte rolig. Oftast luktfri men desto ljudligare. Avslöjar direkt den skyldige med sitt skarpa ljud. Åtföljs av fnitter eller rena gapflabb. Dyker oväntat upp vid ansträngning, framåtböjningar mm, t.ex. när man skall hjälpa en vacker flicka med hennes bagage på Arlanda, eller stiga in i en taxi med Hanna Graf.
  9. Brakskiten
    Överraskar och är ljudlig som "knallskottet" men är mer utdragen. Låter helt enkelt otrevlig. Behöver inte lukta illa. Väcker i allmänhet kommentarer i stil med: "För h-e! vad håller du på med? Gå på muggen för f-n!"
  10. Benvärmaren
    En klassiker. Innehåller ofantliga mängder varm naturgas. Sprider sig långsamt nedåt. Kan vara skön att lägga av utomhus kalla dagar, annars obehaglig.
  11. Slappröven
    En märklig och lite ovanlig variant. Utdragen. Varierar i tonhöjd och karaktär genom att inleda med ett högt knatter och sedan avsluta med ett dovt fladdrande ljud. Avnjutes bäst i skogshuggarkojor en torsdagskväll.
  12. Oskulden
    Utdragen som "slappröven" men gäll och vass. Inleds med ett ljust utdraget knatter och avslutas med ett pip.
  13. Svidaren
    En lurig rackare. Liknar "stänkfjärten" men är långsammare och kan därför hejdas innan alltför stor skada skett. Kräver dock besök på muggen inom närmaste tiden för att inte ge upphov till babianarsle. Tar man inte "svidaren" på allvar kan man senare råka ut för en "stänkfjärt".

torsdag 14 februari 2008

Hundar o ungar och hembryggt...

Jag firablade på en privat musikstudio med dansbandsproduktion i Österbotten i mitten av åttiotalet. 1989 fick jag ett samtal av min parhäst Charles Hemdahl som ägde studion. " Alf Robertson från Sverige är här och vill göra en skivinspelning.. Vad skall vi göra ?"- Ja vi skall väl ta emot honom och göra en platta, svarade jag. Vi säkrade finanserna på Bert Karlssons bolag Marianne och satte igång. Som producent för inspelningen måste jag säga att Alf är en mycket speciell sångare. Jag mickade honom typ nästan i strupen för att få fram det rätta dundret/väset. Alf sjunger på ett speciellt sätt som gör att tonträffning inte behövs. Han sjungtalar... nytt begrepp kanske.

Jag ringde Bert Karlsson flera gånger för att få klart om pressning och distribution, men just den tiden hade han bildat ett politiskt parti med Ian Waichtmeister och satt i Svenska riksdagen med avstängd mobil. Jag blev så stressad över att inte bli bemött så jag ringde Abbas boss, Stickan Anderson på Polar Music för att få en utgivning. Vi sysslar inte med Country musik sade Stig och hänvisade tillbaka till Skara Bert. Nåväl jag producerade plattan och fick slutligen distribution i Sverige på Bert Karlssons bolag på den tiden kallad SGA, Svenska Grammofon AB.

Alf och Bert kom inte överens om finansieringen på produktionen utan de kastade allt ansvar på mig. Så jag blev ägare och den som slutligen lanserade " Country Classics med Alf Robertsson " Distributionen kom ändå slutligen på Bert Karlssons bolag.

Det är en mycket speciell skiva som kommer att få samlarstatus i framtiden. En av låtarna är en duett med Alf och Marika Krook, musikalsångerska och filmstjärna från Österbotten.

Efter arbetet med sånginspelningen som kunde gå in på småtimmarna övernattade vi hemma hos mig i Singsby. Nattmacka och eftersnack blev det. Alf är en färgstark och humoristisk kille ( Ja det gäller väl de flesta Göteborgare) Han har alltid en dråplig historia i bakfickan och de går ner med en bägare eller sju.

När vi var på restaurang i Vasa körde personalen ut ett gäng från ett bord för att vi skulle få plats i stället och det stod hela tiden en kille med vikt duk över armen redo att ta beställning. Då var vi märkvärdiga. Småflickorna blev helt plötsligt intresserade av mig och ville göra sig in... ( på knagglig rixsvenska) hu lenge haaru liirat me Alf osv. Att småtjejjer alltid skall vara så imppade av musiker har jag aldrig snajat.

Vi hade några konserter i Österbotten också och jag minns att Alf, efter showen, satt i skogsbrynet bredvid parkeringen vid Rörgrund folkpark och delade ut sin adress i Stockholm till finniga tonårskillar i gummistövlar och Närpes Trä och Metall kepsar. Alf är ingen snobb. Han skriver vardagliga, gripande och ibland rent utmanande texter till kända country sånger eller till egen komposition. Han har misslyckats med sin dröm att sjunga in en duett med Dolly Parton. Men i övrigt måste man nog säga att han har varit framgångsrik.

Om du tar hela din CD samling ... Vad kan det vara. Vissa äger nog mer en 300 ex. Om du är extrem kanske du har 3000 Cd skivor. Det tar plats. Tänk att Alf Robertsson har sålt över 3,7 MILLIONER CD. Jag tycker det är litet ofattbart.

Alf har stadgat sig på äldre dar, skaffat fru och har fått barn. Han hade litet otur med att bli drabbad av en stroke för några år sedan. Men jag vet att Alf har haft ett rikt och omväxlande liv och det är något av en ära att ha fått bli en del i hans tillvaro.

onsdag 13 februari 2008

Bara 30 dgr kvar

tills Formel 1 startar i Melbourne,Australien. Det blir en spännande säsong. Man har satt förarna i en påse och skakat om så vissa tävlar i helt nya stall. Många har chans att vinna i år, men se upp för Massa som gjorde en gentlemanna manöver till fördel åt Raikkonen i sista loppet i fjol. Sånt brukar betala sig.

F1-Hemsidan

Omkörd

Nu har avec blåst förbi mig i antal bloggbesök. Nåväl hon bloggar ju på engelska med länk från vår Country sida så ...

Slutugglat

Magnus Uggla har fått andra dagsrutiner så han väljer bort bloggandet ... Få se när abstinensen sparkar in ... då hjälper inte fredagsgroggen.

Citat
"Hörrni. Efter dryga sex månaders bloggande, otaliga bilder och filmer, en hel del nya vänner men också en hel del nya ovänner, känner jag att det är dags att lägga ner. Jag har tagit den här bloggen så långt som jag tycker att jag kan komma och nu är det hög tid att lägga krutet på några nya projekt."

Jag får ta bort länken då

Baakhovo: Honky Tonk Heart - Highway 101

måndag 11 februari 2008

För syns skull !

Nää nu är det kokta fläsket stekt! Har inte förnyat brillor på 4 år och går runt o kisar och grimaserar. Senast blev det progressiva... sånadär som man skall hålla fram hakan som Percy Nilegård för att kunna läsa en bok i famnen. Då är ju just den ( hakan) i vägen. Nu håller jag huvudet upp mot taket för att alls se något i dataskärmen. Skall det va så... är det sähär vi vill ha det...skulle Sverker Olsson i konsumentprogrammet Plus ha sagt. Nej ner me skiten i skräptunnan.

Jag skall inte ha progressiva nästa gång...Visst blir ögonen litet förstorade, men det kan jag leva med hellre än att gå runt som en stropp med hakan främst. Skall även passa på och skaffa solglasögon med styrka. Man använder sådana så mycket här i solen. Nu tycker ju avec att jag skall ta trendriktiga bågar... Om man byter var 4de år kanske man skall hålla sig till traddisar..Blir svårt detdär.

söndag 10 februari 2008

På håret ...

Du är snygg i lilla skägget och litet polisonger
Du är snygg utan lilla skägget och långa polisonger
Du är snygg i långtradar mustash och små polisonger
Du är snygg i lilla skägget och långt hår i nacken
Du är snygg utan skägg, långt hår i nacken, men meddellånga polisonger
Du är snygg med kort hår i nacken lång pannlugg utan polisonger o skägg
Du är snygg med bara litet på hakan och mittbena och litet lockigt där bak
Du är snygg med stora polisonger, kort hår och "Hitler mustasch"
Du är snygg om du har kort runt öronen, men längre där bak
Du är snygg om det går på halva öronen, men litet kortare där bak, men ingen mustasch
Du är snygg om det går runt öronen är kort på halva huvudet och långt på halva
Du är snygg om du färgar bort det gråa runt tinningen och pannluggen och kort i nacken men anlägger så kallde Elvis polisonger
Du är snygg om du rakar bort allt över axlarnas totalt typ Kojak
Du är snygg om du klipper litet här och där med kniv och blir ojämn

Några är direkta förslag från mina fans ... några är egna funderingar .. hur göra ???????
Bokad hos frisören nästa vecka

Baakhovo: Dreadlock reggae - 10 CC

onsdag 6 februari 2008

Abstinensen är botad för en tid

När man har bott ett tag utomlands börjar suget och krämporna efter, Kalles Kaviar, K-affärens vitlöks-
gurkor. Revittybröd och länkkorven. För att inte tala om salmiak som är ein absolut måst. En gammal skolkamrat från Sundom i Finland, båtbyggaren Kenneth Paro med hustru Monika är här nere på Tenerife just nu. De e-postade oss och frågade om vi behövde något från hemlandet. Nu har vi grillkrydda, 12 revittybröd och 20 salmiakaskar. E draar i munjiipona He he.

Baakhovo: For the good times - Chris Kristofferson

tisdag 5 februari 2008

Fresta med något gott ?


Det är inte lätt med alla språk här på Tenerife. En restaurang bjuder både på ugnstek lam och gaslever på specialdagen.

En liten hemlis

Jag får mycket beröm för mitt gitarrspel om kvällarna. För det första är det inte en gitarr jag spelar utan en 5 strängad elbas. För det andra så pluggade jag ur basen ur ljudsystemet för 2 år sedan. För det tredje har jag en blinkande fake biltjuvlarm fastlimmat på basen som ser ut som ett trådlöst mikrofonsystem. För det fjärde så pedalväxlar jag ljudet mellan gitarr och steelgitarr i solon med en dörrstoppare.

Men sångrösten är äkta..Inget buktaleri där inte.....

måndag 4 februari 2008

Brett o konstigt


Jag är uppfödd med en fyrkantig TV. Första TVn mamma och pappa inköpte var år 1962. Jag var 2 år och väldigt imppad av vad som syntes i burken redan då ( testbild av inrullande vågor på en strand, från enda tv kanalen i Finland vid den tiden, YLE1 i svartvitt) . 1975 kom nästa genombrott: FärgTV. Jag tyckte att fotbollsplanerna var FÖR gröna... Kanhända att far som var chef över apparaten hade överdrivigt färginställningen något. Sveriges TV lurade dessutom svartvit tittarna vid denna tid, första april, att se färg TV genom att antingen dra en nyonstrumpa över huvudet eller dra stumpan över TV'n.

Mina stora och klumpiga tv skärmar och datorskärmar, förutom att vara just klumpiga, visade en rätt bra bild av vad man jobbade med. Idag skall det vara TFT ... flatscreen och tunt. Problemet är att det inte går att rita cirklar i de nya fina flatisarna. De blir ovala. James Bond ser ut som en Barbapapa. Alla barer här på Tenerife har skaffat bred TV. Många av mina bekanta har skaffat en bredis i 34 eller mera tum till vardagsrummet. Vad är det för fel på oss som sitter och godkänner en fel projekterad bild utan att gnägga. Formatet är ju helt fel... För breda munnar och utstående öron överallt. Skall det bli bättre i framtiden eller skall vår syn på världen förbli utdragen i horisontalläget ?