torsdag 10 januari 2008

Spela andra fiol

Litet mera keikka memories nu. Jag blev övertalad att byta orkester från Noise till Sound efter arme'n. Fick nog tänka till litet för det hade varit så bekvämt att öva i närliggande Karperö + att vi hade byggt upp Noise med barndomskamrater som medlemmar. Men jag såg att Noise stampade på stället och kunde splittras när som helst. Så jag svarade ja till att hårdträna in 80 nya låtar under Frej Högdahls vänliga men bestämda taktpinne. Övning varje onsdag i Jeppo ungdomlokal...vilket var som att köra upp till Lappland från Smedsby varje vecka. Speciellt som plogbilen inte hade hunnit röja väg i Oravais typ kl 02.00 på natten. Något senare kom Tom Nyman med som lead vocals. Vi upptäckte honom efter en bejublad musikal i Smedsby lågstadie. En bra sångare som drog många tonårsflickor till spelningarna. Han var för ung för körkort, men jag fick ju sällskap på resorna.

Vi spelade ofta i Nykarleby idrottsförenings regi. Vi var på sätt och vi deras "närmaste" orkester och vi drog folk och passade in som det österbottniska inslaget när storartisterna kom in och gjorde sina shower. När vi spelade delad spelning med storfräsarna och uppkomlingarna Broadcast, fick vi hålla oss väldigt mycket i bakgrunden. Deras roadisar visste minsann hur showbiz går till och härjade och skuffade undan oss som om vi varit spetälska. De hade första priotitet. På småtimmarna när utrustnigarna skulle in i bussarna körde de in i " hålet" först. Vi ställde oss i korvgrillskön för att få ett nattmål...nähä då armbågade sig både artisterna och roadisarna före för det var viktigt att de fick äta just då. Sivuun maalaiset... kato täss tuu stadin kundit ja luistaa vähä niinku ekax... eikö ...tajuts hä !.

Nästa gång vi spelade där var det delat med Tomas Ledin. Redan på väg dit kom vi i kontakt med bandet på bensinmacken i Oravais. Vi var in och tankade där när vår bassist och schaffis för kvällen, Leif, kom instörtande i bussen med ögon som tallrikar... Såg ni pojkar...e va Rutger som tanka jär breivär !!! Och vist var det legendariske Rutger Gunnarsson, bassist i forna ABBA, bassist i CHESS. Producent för dansbandet Curt Haagers mm. mm. som hade stått där och tankat deras buss. Han var bassist åt Tomas den turne'n. Väl i framme i Nykarleby. Satt vi länge och diskuterade med Tomas Ledin om oss... om hans artisteri ... om jobbet som musiker. Ideer och annat. När vi satt där kommer jag ihåg att ett ord dök upp i min skalle: -Entrepenörsanda-. Jag tyckte Ledin hade en väldig koll på sin situation som konstnär och businessman. Långtifrån den amatörsnivå vi stod på och ljusår från vad "wanna be a star- roadisarna" i Broadcast stod för. Man behöver nog nå upp till vissa platåer i livets bergsklättring för att kunna andas ut. Vi hade inte ens börjat klättra. Vi låg bara där i dalen och joddlade uppåt.


BRODARIT - --MINUS ...............TOMPPI ---PLUS


Jag har senare i livet haft att göra med flera av Broadcastmedlemmarna när de hade blivit kändisar och entrepenörer då uppträdde mycket mognare. Esa Kaartamo lät mig översätta och banda en av hans låtar i Traccer Music studio 1990. Rutger träffade jag I KMH-studion i Stockholm något år senare. Då producerade han åter Curt Haagers. Lasse Westman, bland annat gitarrist i Vikingarna, gjorde samtidigt ett Shadows typ soloalbum . Just då bandades en Abba-sång med Roland bandeko som effekt !!! Vi diskuterade ett utbyte av tjänster inom musikutgivning. Men det blev inte något av. Lasse finns inte bland oss längre, tyvärr.

Dagens Loft: Kommer inte ihåg den längre ( snopet)

Inga kommentarer: